Banda

(1 mnenje stranke)

24,90 

odpri_knjigoKnjiga Banda je poklon vsem tistim, ki so prispevali svoj delček k tistemu, kar lahko brez pretiravanja poimenujemo slovenski hokejski čudež, s poudarkom na večnem rivalstvu med Kurjo vasjo in Spodnjo Šiško. Gre za knjigo, ki združuje dvajset izpovedi in zgodb hokejistov z Jesenic in Ljubljane in ima elemente povesti, poezije, esejistike in publicistike.

Založba: KUD Nika
Avtor: Esad Babačić
Naslov: Banda
Tehnični podatki: 150 x 230 mm, 173 strani, mehka vezava
ISBN: 978-961-93605-0-7
Datum izida: november 2013

Kategorija:

Opis

Vsestranski Esad Babačić pokukal v hokejski, predvsem pa jeseniški svet

Kjer se »žlehtnoba« pretvori v nekaj kvalitetnega

Zadnja leta so po celem svetu zelo priljubljena in tako tudi izredno brana mnoga knjižna dela športnikov ali športnih delavcev svetovnega kova, ki so svoje zgodbe zlili na papir. Tudi v Sloveniji je nekaj takih, kot zadnjo pa je nedolgo nazaj izdal vsestranski Esad Babačić.

Pesnik, radijski moderator, glasbenik, novinar, igralec, kolumnist, vse to in še kaj več je Esad Babačić, ki v svojem najnovejšem projektu ni ostal zvest svoji košarki, temveč se je posvetil hokeju in nastala je Banda. Zgodba o hokeju, še bolj pa zgodba o jeseniškem hokeju.

Sam pravi, da je bil od nekdaj navijač Jeseničanov, kar je pred leti že dokazal, ko je naredil dokumentarni film Jesenice : Detroit, zdaj je svoje videnje, spoznanje o železarjih še zapisal. V knjigi se skupaj z okoli 20 sogovorniki dotakne vseh pomembnih področij in razkrije mnogo zgodb sogovornikov, ki so nekdaj nosili dres z železarjem na prsih

»Vsa od njih bi si zaslužil, da bi samo o njemu napisal knjigo,« trdi Babačić, ki so ga prevzeli pogovori z Mustafo Bešićem, pa pokojnim Viktorjem Tišler, ki je na avtorja knjige naredil največji vtis, pa še z eno legendo na dveh nogah Andrej Razingerjem, pa idolom vseh omenjenih Albinom Felcem, Anžetom in Matjažem Kopitarjem, Rudijem Hitijem, Ivom Janom, Daretom Prusnikom, Petrom Rožičem. Očaral ga je tudi Nik Zupančič, za katerega pravi, da je primer prijaznega hokejista, ki ne paše v kontekst hokejske bande. »Dobra banda še vedno obstaja, a tu je še vedno tudi slaba banda, tista, ki je kriva za mrk v jeseniškem hokeju. Oni ne smejo reševati, kar so uničili. Knjiga govori o in kliče dobro bando, zbuja duhove dobrih bojevnikov,« je pojasnil Esad, ki ima veliko hokejskih prijateljev. Da bo idejo za knjigo v hokejsko vsebino spravil na svet, pa je potrdil podvig reprezentance na kvalifikacijah v Vojensu. »Njihov način dojemanja sveta in športa mi je zelo blizu. So zelo specifični, so največji boksarji kolektivnimi športniki. Njihov kruh je trši, nikoli jim ni nič bilo podarjeno. Mogoče je hokej značajsko najbolj slovenski šport, saj je edini, kjer se slovenska ‘žlehtnoba’ pretvori v nekaj kvalitetnega,« je slikovito še opisal Babačić, ki pravi, da bo ta knjiga, na katero je zelo ponosen, gotovo še dobila nadaljevanje.

Babačić je seveda, kot mnogi navijači Jesenic zelo razočaran, jezen nad stanjem v Podmežakli, zaupal nam je, kako pravzaprav prezira ljudi, ki so Acroni Jesenice spravili tja, kjer so danes. Ko so neobstoječe. »Viki Tišler je dvigoval rampe tistim, ki so njegov klub peljali v propad. In ti niso niti vedeli, kdo je on,« se še danes jezi avtor Bande, ki mu lahko na tem mestu lahko samo rečemo: še bi.

(bk)

1 mnenje za Banda

  1. Nicky

    Ilustracije po knjigi Banda, 1. del

    Ilustracije po knjigi Banda, 2. del

Podaj mnenje