Novice

Ljubljanska pank tura z Esadom Babačićem

Ljubljanska pank tura z Esadom Babačićem

Od Leninovega parka do Trga revolucije, pa čez Moste, v Šiško in še kam vodi kolesarska pank tura po Ljubljani. Za vaše izvrstno počutje skrbi pesnik, publicist in nekdanji frontmen (post-)punk zasedbe Via Ofenziva Esad Babačić. Pričakujete lahko seveda pank komade in pank poezijo, ampak dobili boste še mnogo, mnogo več: zgodbe o odraščanju na asfaltu, poklon mladosti, ljubezni in hrepenenju, štorije o vlakih in košarki ter zabeležke o državi nekoč in danes.
Najboljših pet pesniških zbirk leta

Najboljših pet pesniških zbirk leta

Znanih je pet nominirancev za 23. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji.

Žirija je v izbor uvrstila zbirke Esada Babačića Odrezani od neba, Nine Dragičević Ljubav reče greva, Anje Golob da ne da ne bo več prišla …, Klarise Jovanović Izgnana in Alenke Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj. Dobitnik bo znan 27. avgusta.

»Esad Babačić v zbirki, ki je izšla pri založbi Goga, izhaja iz poetike, razvite iz kratkih, udarnih punkovskih parol in ekspresivnih liričnih utrinkov, piše v utemeljitvi nagrade. To je nadgradil v prepoznavno pesniško strukturo, ki se razpira v dvogovor drugemu. Avtor z minimalnimi sredstvi ustvari podobo pesniškega sveta človeka, ki se zaveda svoje majhnosti in nepomembnosti, pa se vseeno poigrava s svojimi lastnimi fantazmami. Tudi tokrat je gonilo Babačićeve poezije želja po svobodi.«
Iz prispevka na www.rtvslo.si

Najboljših pet pesniških zbirk leta

Zbirka Odrezani od neba nominirana za Jenkovo nagrado

V letošnji, nekoliko širši izbor za Jenkovo nagrado, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, se je uvrstila tudi najnovejša zbirka Esada Babačića Odrezani od neba. Zanj je to že druga nominacija (leta 2013 je bil nominiran za zbirko Prihodi, odhodi). Nagrajenec bo znan 26. oktobra.

Vsem nominirankam in nominirancem iskreno čestitamo!